ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΒΗΛΑΝΑ

Είναι η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία της Κρήτη. Καλλιεργείται στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και συμμετέχει σε  οίνους Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη  και στον Οίνο Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΧΑΝΔΑΚΑΣ-CANDIA και ΠΕΖΑ. Δίνει πιο ποιοτικά προιόντα, όταν καλλιεργείται σε επικληνή, αργιλασβεστώδη η αργιλοαμώδη ξηρικά εδάφη. Τα τελευταία χρόνια από την ποικιλία βηλάνα παράγονται εξαιρετικά κρασιά ,χάρη στις σύγχρονές μεθόδους οινοποίησης, που την βοηθούν να αναδείξει όλες τις πτυχές της γοητείας της και να διατηρήσει το φρέσκο και λεμονάτο χαρακτήρα της σαν μια παλιά «Αρχόντισσα».

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: Πράσινο μήλο, κίτρο, λεμόνι, άνθος λεμονιάς.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ – MUSCAT SPINAS

Η ποικιλία αυτή αποτελεί κλώνο του Μοσχάτου και παίρνει το όνομα του από την επαρχεία Σελινίου, την κοινότητα Σπίνας. Εκλεκτή και ιδιαίτερα αρωματική ποικιλία, δίνει εξαιρετικούς λευκούς ξηρούς και φυσικώς γλυκείς οίνους. Στις αναμείξεις στις οποίες συμμετέχει μαζί με άλλες ποικιλίες, οδηγεί και απογειώνει τον  χαρακτήρα των χαρμανιών. Το Μοσχάτο Σπίνας, σε ποσοστό έως 15%, συμμετέχει στον Οίνο από λιαστά σταφύλια/λιαστός  στην  κατηγορία ΠΟΠ ΧΑΝΔΑΚΑΣ-CANDIA

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: γιασεμί, ροδάκινο, μαρμελάδα βερίκοκο, ζουμπούλι

MALVAZIA di CANDIA AROMATICA

Είναι, ίσως, μια από τις ποικιλίες που συμμετείχαν στον γνωστό ‘’μαλβάζιο’’ οίνο. Η ποικιλία αυτή μας δίνει κρασιά με έντονο φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα , ιδιαίτερα θηλυκά και κομψά. Στην Κρήτη, συμμετέχει σε οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε ΚΡΗΤΗ) και στον λευκό γλυκύ οίνο ΠΟΠ Χάνδακας – Candia.

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: άνθη, μέλι, φρέσκα βότανα, εσπεριδοειδή

BIΔΙΑΝΟ – VIDIANO

Το Βιδιανό ή Αβιδιανό, είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αξιόλογες λευκές γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία με αρωματικό πλούτο , που αναγεννιέται και επάξια καταλαμβάνει την θέση της λευκής «Ντίβας» της Κρήτης. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε στον Ν. Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην επαρχεία Μυλοπόταμου, αλλά τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε τόσο στο Ν. Ηρακλείου, όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη. Η καλλιέργεια σε Βιδιανό εκτιμάται περί τα 500 στρ. σε ολόκληρη την Κρήτη. Συμμετέχει σε οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε ΚΡΗΤΗ) και ΠΟΠ Χάνδακας – Candia.
Δίνει κρασιά πλούσια σε αρώματα φρούτων και ανθέων με μια ευχάριστη αίσθηση οξύτητας και έντονη λιπαρότητα στο στόμα που ενισχύεται από την αλκοόλη.

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: πράσινο μήλο, πεπόνι, βερίκοκο, ροδάκινο, αχλάδι, γιασεμί, βιολέτα

CHARDONNAY

Η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία στον κόσμο, δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των λευκών ποικιλιών. Δίνει κρασιά με ισορροπία ανάμεσα σε αλκοόλη και οξύτητα,λιπαρά, πλούσια σε σώμα και έντονα αρώματα. Απαιτεί προσοχή στην καλλιέργεια και τον τρύγο και με τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης και σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά με κρητικό μεράκι. Συμμετέχει στον λευκό οίνο ΠΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: εξωτικά φρούτα, ανανάς, λωτός, κίτρο, mango

ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ

Μια από τις πιο αξιόλογες ερυθρές ποικιλίες της Κρήτης, καλλιεργούμενη σε μεγάλη έκταση στον Νομό Ηρακλείου. Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, ιδιαίτερα αρωματικά και γλυκόπιοτα. Λόγω της αστάθειας του χρώματός του, συνοινοποιείται με την ποικιλία Μανδηλαριά για την παραγωγή εξαιρετικών ερυθρών οίνων και με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στους ΠΟΠ ΠΕΖΑ και ΑΡΧΑΝΕΣ.Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται από οινοποιούς της Κρήτης, εξαιρετικές προσπάθειες μονοποικιλιακής εμφιάλωσης της ποικιλίας Κοτσιφάλι, με ευχάριστα για τον ουρανίσκο αποτελέσματα.

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: μικρά κόκκινα φρούτα, κυδώνι, δαμάσκινο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις καπνό.

ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ-ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ

Το Μαντηλάρι θεωρείται η πιο πλούσια σε χρώμα γηγενής ερυθρή  ποικιλία της Κρήτης. Δίνει κρασιά στυβαρά, με έντονη ταννικότητα και μέτρια οξύτητα. Σε συνοινοποιήση με το πιο ευγενές Κοτσιφάλι  δίνει τα εξαιρετικά ερυθρά  ΠΟΠ ΠΕΖΑ και ΑΡΧΑΝΕΣ. Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή της Μανδηλαριάς  σε χαρμάνια  με άλλες ερυθρές ποικιλίες δίνουν νέες προοπτικές στην ποικιλία.

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: κόκκινα φρούτα , δέρμα, κανέλα, θυμάρι,μελωμένα φρούτα (κομπόστα).

MERLOT

Μια από τις πιο αξιόλογες διεθνείς ερυθρές ποικιλίες με καλή προσαρμογή σε εδάφη της Κρήτης. Οταν καλλιεργείται σε βαριά εδάφη, σε μεγάλα υψόμετρα και σχετικά ψυχρά μικροκλίματα, μπορεί να δώσει μαλακά, γλυκόπιοτα, υψηλού αλκοολικού τίτλου και χαρακτηριστικών αρώματων, κρασιά. Συμμετέχει στον ερυθρό οίνο ΠΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: δαμάσκηνο, μικρά κόκκινα φρούτα, όπως κεράσια και φράουλες, μπαχαρικά και βοτανικά αρώματα.

SYRAH

Μια από τις πιο καλά προσαρμοσμένες, διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, στο αμπελοτόπι της Κρήτης. Μαζί με τις άλλες ερυθρές κρητικές ποικιλίες δίνουν έντονα πορφυρά κρασιά, με βελούδινο χαρακτήρα, που επιδέχονται παλαίωσης. Συμμετέχει στον ερυθρό οίνο ΠΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

Αρωματικό προφίλ ποικιλίας: μούρα, βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, πιπέρι, κανέλα, μέντα, σοκολάτα, γλυκόριζα.